Rookkanalen

                                         Rookkanalen:
 
                        
 
Een goed werkend en veilig aangelegd rookkanaal is zeer belangrijk, zowel voor uw veiligheid als voor het goed functioneren van uw houtkachel.

Een dubbelwandig rookkanaal moet altijd van brandvrij materiaal gemaakt zijn, het moet een gladde binnenwand hebben, een goede thermische isolatie hebben en over de juiste diameter beschikken.

Een houtkachel en rookkanaal is een samenspel, indien de schoorsteen niet goed is, brandt de kachel slecht, u heeft last van slechte trek (rook in de huiskamer) en de ruit die snel zwart wordt.

Voor een houtkachel gebruikt u tot aan de onderzijde plafond in de woonkamer enkelwandige pijp, door het plafond en hoger gaat u verder met dubbelwandig. De pijp moet voor voldoende trek minimaal 40cm boven de nok uitsteken.
 
Heeft u geen schoorsteen, maar u wilt wel een houtkachel?
Dan is een dubbelwandig rookkanaal de oplossing, dit kan praktisch in elk huis gemonteerd worden.
 
  • Hout-toestellen
  • Gas-toestellen met open verbranding
  • Gas-toestellen met gesloten verbranding

Rookkanalen kunnen worden onderverdeeld naar toepassing:
Rookkanalen voor hout toestellen:
 
Rookkanalen voor houtkachels of haarden worden doorgaans opgebouwd uit dubbelwandige roestvaststalen elementen welke zijn geisoleerd. Afhankelijk van het merk dubbelwandige rvs elementen moet u deze al dan niet omkleden met een brandvrije koker. Deze elementen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters.
 
 
Flexibel:
 
Indien u een gemetseld rookkanaal heeft of een nieuw te bouwen schoorsteen dan  kan deze worden voorzien van een flexibele rvs voering. Ook gemetselde rookkanalen die worden afgekeurd omdat ze niet meer voldoen kunnen in de meeste gevallen weer worden gebruikt wanneer ze worden voorzien van een flexibele voering.
Zorgt voor een veilige afvoer van rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van vaste brandstoffen of gas in een kachel of openhaard.
 

 
Rookkanalen gas gesloten verbranding:
 
Gaskachels en gashaarden met een gesloten verbrandingssysteem dienen te worden voorzien van een zogenaamd concentrisch rookkanaal. Dit rookkanaal voorziet de gaskachel of gashaard van een rookgasafvoer én luchttoevoer. Het grote voordeel van een concentrische rookgasafvoer is dat deze door de gevel naar buiten kan en dat deze in de meeste gevallen deels horizontaal kan worden versleept. Concentrische rookkanalen dienen brandvrij omtimmerd te worden.
 
 
Rookkanalen gas open verbranding:
 

Gashaarden en gaskachels met een open verbrandingssysteem zijn schoorsteengebonden. Deze toestellen moeten dus worden aangesloten op een volwaardig rookkanaal dat boven de nok van uw woning uit komt. Indien u reeds beschikt over een gemetseld rookkanaal volstaat een flexibele rvs voering.

Ook bestaat de mogelijkheid om een dubbelwandig aluminium rookkanaal te plaatsen. De luchtlaag tussen de wanden isoleert. Ook deze kanalen dienen brandvrij omtimmerd te worden en kunnen niet worden gebruikt voor het afvoeren van rookgassen van houttoestellen.
 

                                            www.kachelinstallatie.nl